Like Questions And Answers For Jamb 2019

Sharing is caring!

Question 1: Dele’s Speech at the naming ceremony made father ANGRY. Choose the capital letter that has the emphatic stress. Choose the options to which the given sentence relate.

  1. Did Wale’s speech at the naming ceremony make his father angry?
  2. Did Dele’s speech at the naming ceremony make his father happy?
  3. Did Dele’s silence at the naming ceremony make his father happy?
  4. Did Dele’s speech at the naming ceremony make his mother angry?

 

Answer: ‘Angry’ is in contrast with the emphasized word ‘happy’. So, the answer is B

Question 2: Choose the option that has the same vowel sound as the one represented by the letter(s) underlined.

famous

RECOMMENDED:
A. Get Jamb CBT APP To Blast 2019 Exam
B. Get Flashlearners Waec App On Google PlayStore
C. Schools That Have Released Their Post-UTME Form
  1. measure
  2. breakfast
  3. west
  4. brave

 

Answer: The answer is D.

Question 3: Choose the appropriate stress pattern from the options. The stressed syllabus are written in capital letters.

Professional

  1. pro-fes-sion-AL
  2. pro-FES-sion-al
  3. pro-fes-SION-al
  4. PRO-fes-sion-al

 

Answer: The answer is C. Words that have base suffixes of -SION, -TION and -ATION usually have their primary stress on the syllabus before the suffix and this remains constant even if more syllables are added to the word.

 

Question 4: Choose the appropriate stress pattern from the options

Apology

  1. a-po-LO-gy
  2. a-PO-lo-gy
  3. a-po-lo-GY
  4. A-po-lo-gy

 

Answer: The answer is B. Four syllable words that end in -gy usually have their primary stress on the second syllables.

Question 5: Choose the word that has the same vowel sound as the underlined letter(s).

archive

  1.  cannon
  2. darkness
  3. bipsy
  4. lighter

Question 6: Since the flight, Joy and Gift have refused to talk to …..

  1. each other
  2. we
  3. themselves
  4. one another

 

Answer: The answer is A

Question 7: we went home early, …..?

  1. we did
  2. shall we
  3. didn’t we
  4. didn’t us

 

Answer: The answer is C. A statement that has no auxiliary verb should make use of any of the operators do, does or did based on the number of subject and tense of verb in the statment.

Question 8: No one is there to reply, …….?

  1. are they
  2. is he/she
  3. are we
  4. aren’t he/she

 

Answer: The answer is A. A negative indefinite pronoun (like nobody, no one, etc) should take a positive question.

Question 9: The plan for the party ….. due to incorporation

  1. Fell through
  2. fell about
  3. fell out
  4. Fell down

 

Answer: The answer is A. fall through means to fail to happen while fell about means to laugh uncontrollably.

Question 10: We had to …….. the group headed by Taiwo

  1. sell off
  2. sell out
  3. sell up
  4. selled

 

Answer: The answer is B

Question 11: James and Henry were at daggers drawn when I knew them. This means they

  1. were good at drawing daggers
  2. always wore daggers
  3. were fighting everybody
  4. were always angry with each other

 

Answer:  The answer is D. If two persons are at daggers drawn they are very angry with each other.

Question 12: My book has become dog-eared through use. This means that

  1. the corners of the pages of my book are crumpled
  2. my book is designed like dog’s ears
  3. my book is torn
  4. my book is indispensable.

 

Answer: The correction option is A. This means that the corners of the pages of my book are crumpled.

Question 13: I had dinner with Tony and Nick and they talked shop the whole time. This means that they talked

  1. about their job
  2. all the time
  3. about buying things from the shop
  4. about taking me to the shop

 

Answer: The correct answer is A. To “talk shop” means to talk about your job (work) with, the people you work with.

Question 14: Choose the word which has the same consonant sounds as the underlined letter(s)

bring

  1. wing
  2. swig
  3. gear
  4. sin

 

Answer: A is correct.

Question 15: Nearest in meaning(Synonym) ….. Bisi has become an indispensable member of staff

  1. dedicated
  2. principal
  3. vital
  4. effective

 

Answer: The correct answer is C. To be indispensable means to be important or vital.